Digitaal alarmeren en signaleren: langer thuis wonen met 5G. Inzet is om senioren in Groningen te voorzien van een gebruiksvriendelijk hulpmiddel om hun woongenot te versterken.
Montr start in maart een pilot met een kleine noodknop die werkt met nieuwe 5G-technologie. Dit draagt bij aan de veiligheidsbeleving en leefbaarheid van het gebied. Montr werkt in deze pilot nauw samen met de Tinten Welzijnsgroep, 5Groningen, Vodafone en Ericsson.
Als impuls voor de leefbaarheid in het Groningse buitengebied heeft Economic Board Groningen groen licht gegeven voor een 5G-pilot waarbij een groep senioren in Noord-Groningen de beschikking krijgt over een zogenoemde Montr ‘Narrowband IoT Noodknop’. ‘narrowband’ wil zeggen dat het werkt op lage frequentieband en waarbij IoT staat voor ‘Internet of Things’, de techniek waarmee steeds meer apparaten op internet worden verbonden.
Het project is echter meer dan technologie, want Montr stelt de mensen voorop bij de productontwikkeling. Daarom is er bij de introductie een sleutelrol weggelegd voor de stichting Mensenwerk Hogeland, onderdeel van de Tinten Welzijnsgroep. Samen met de lokale welzijnsmedewerkers worden senioren benaderd. Vervolgens wordt het sociale netwerk in kaart gebracht en per individu besproken hoe de noodknop moet worden ingezet. Voelt men zich onveilig of is er sprake van medische risico’s? Welke mensen moeten door de meldkamer worden geïnformeerd en welke lokale contacten kunnen worden ingeschakeld?
Montr krijgt bij de introductie ondersteuning van de technologie-partners Vodafone Nederland en Ericsson die zich aan dit 5Groningen-project hebben verbonden ter voorbereiding op de 5G-toekomst. Zo maakt de noodknop tijdens de pilot gebruik van het bestaande ‘narrowband’ netwerk van Vodafone. Dit netwerk is landelijk dekkend, zodat de deelnemers aan de proef hun noodknop overal in Nederland kunnen gebruiken.
Voordeel van deze techniek is ook dat de knop stand-alone werkt en heel weinig energie verbruikt. Het is dus ongehinderd toepasbaar in hun dagelijks leven.
De gebruiker staat centraal tijdens het project, zowel bij de ontwikkeling als bij het gebruik in lokale buurten en gemeenschappen. De input van de gebruikers zal worden gebruikt voor de verdere doorontwikkeling. Montr gebruikt enkel hoogwaardige technologie zoals het Vodafone narrowband IoT netwerk en recent gelanceerde nRF91 chipset van Nordic Semiconductors. Mede hierdoor wordt ook de security en privacy compliance gegarandeerd.