Updates
5 jun 2020 / IoT
image by max-bottinger

Altijd hulp binnen handbereik

Met één druk op de knop – waar je ook bent, binnen- of buitenshuis- vrienden of familie inschakelen wanneer men zich onveilig of onwel voelt.

Senioren in Nederland wonen tot op hoge leeftijd zelfstandig. Vaak zonder ondersteuning maar met hulp van familie en vrienden. Met de uitbraak van het COVID-19 virus zijn de sociale contacten van veel senioren in Nederland teruggebracht tot een minimum.

Deze isolatie is er uiteraard voor de goede zaak en de eigen gezondheid. Maar zoals het Outbreak Management Team (OMT) al eerder constateerde brengt dit ook risico’s met zich mee. Wie springt er bij als iemand zich plots onwel of onveilig voelt? En wat doet die langdurige isolatie met je fitheid en welbevinden?

Pilot Noord-Nederland
Samen met Welzijnsorganisatie Mensenwerk Hogeland (onderdeel van de Tinten Welzijnsgroep) is Montr een project gestart waarbij we senioren voorzien van een Narrowband IoT noodknop als persoonlijke veiligheidsvoorziening. Hiermee hopen we senioren meer houvast te bieden in deze spannende tijden. En met het vergroten van het veiligheidsgevoel dankzij de noodknop wordt het langer zelfstandig wonen in de eigen woon- en leefomgeving ondersteund.

De noodknop is bedoeld voor inwoners van 70+ om in geval van een acute hulpvraag, het eigen netwerk in te kunnen schakelen om hulp te bieden. Zo wordt het eigen netwerk betrokken en versterkt én wordt het gevoel van veiligheid vergroot. Belangrijk, juist nu in coronatijd, waar veel oudere mensen weinig buiten de deur komen. 

Narrowband IoT netwerk
De noodknop maakt gebruik van de nieuwste netwerk technieken. Maar voor de gebruikers is belangrijk dat het apparaat altijd aanstaat – het gaat maanden mee op één batterij. En het kan overal gebruikt worden. Binnen maar ook buitenshuis, of in buitenland wanneer reizen weer mogelijk is. Dit is mogelijk doordat het apparaat dag en nacht verbonden is met Narrowband IoT netwerk.

Daarnaast is het bereik van het apparaat ook onovertroffen. Het biedt een uitstekende dekking op plekken waar er met het reguliere mobiele telefonie netwerk geen of slecht bereik is.

Doordat het apparaat altijd aan staat heeft de gebruiker er geen omkijken naar. Dit is weer belangrijk voor de gebruikers die geen of weinig affiniteit hebben met technologische hulpmiddelen.

Veiligheid voorop
Met de deelnemers is afgesproken wie in geval van een acute hulpvraag kunnen worden gebeld. Dit kunnen familieleden, buren en/of de hulpdiensten zijn. Wanneer hulp nodig is dan drukt men tweemaal achtereen op de noodknop. Deze verzendt dan binnen enkele seconden een noodmelding naar een alarmcentrale. De noodknop trilt als teken dat de noodmelding succesvol is verzonden. Deze alarmcentrale, 7 dagen per week, 24 uur per dag bezet door ervaren centralisten, ziet wie het alarm verzonden heeft en weet ook welke mensen er dan aansluitend gebeld moeten worden.

Baanbrekende innovatie
Naast Nederlans is er al veel belangstelling uit het buitenland. Zo zijn er al projecten in Duitsland en Noorwegen gestart en lopen er onderhandelingen met partners in Azië en het Midden-Oosten. 

De 58 x 42 x 6mm ‘Montr Noodknop’ weegt slechts 29g en vereist ‘zero user set-up’. Activering vindt plaats via een dubbele druk op de knop (om de kans op valse alarmen te verkleinen) waarmee vervolgens een end to end encrypted noodmelding wordt verzonden aan de meldkamer.

Waar ‘klassieke’ noodknoppen reeds wijdverspreid zijn is de lancering van een noodknop die gebruik maakt van cellular IoT netwerken als NB IoT iets geheel nieuws. Een dergelijk apparaat kent niet de hoge energieconsumptie van een met 3/4G uitgeruste noodknop of dient te worden verbonden met een smartphone of gateway. Het device werkt geheel stand alone en maakt gebruik van de hoge beschikbaarheid en veiligheid van cellular IoT zoals Narrowband IoT.   

Het apparaat is in eigen beheer ontwikkeld en de belangrijkste componenten zijn van Europese origine. Zo worden Nordic nRF9160 en nRF52832 chipsets  gebruikt en een virtuele antenne van het Spaanse Fractus. De productie vindt eveneens plaats in Europa waarmee de afhankelijkheid van verstoring van internationale suply lines geminimaliseerd is.