Updates
16 aug 2017 / Nieuws

Internet of Things – Montr Connected

Een gevleugelde term die steeds vaker passeert is het ‘Internet of Things’, ook wel tot IoT samengevoegd. En voor zover u hier al bij stil staat zult u zich terecht afvragen wat u hier nu mee moet.

Met the Internet of Things wordt gedoeld of de situatie waarbij semi-intelligente apparaten (ook wel sensoren genoemd) met het internet verbonden zijn en communiceren met personen en andere objecten die op basis hiervan (autonome) beslissingen kunnen nemen.  De vervolgvraag is natuurlijk of dit nu een modegrill is of het daadwerkelijk een impact op ons leven gaat hebben. Want zeg nu zelf. Wie gelooft er nu daadwerkelijk in een met internet verbonden koelkast die zelf de pakken melk bestelt?

Montr is een bedrijf dat zich primair op de zakelijke dienstverlening richt. En voor deze markt is IoT een onomkeerbare ontwikkeling. Zie het als de opkomst van het ‘world wide web’ in de jaren ’90. Jarenlang werd er vooral gesproken (weet u nog?) over de potentie die het internet had. Totdat het opeens een onlosmakelijk deel van ons (zakelijk) bestaan uitmaakte. Zo zal het ook gaan met IoT…

De kosten van sensoren zijn laag en het is ondertussen erg eenvoudig objecten te verbinden met het internet. Ook de achterliggende infrastructuur om sensoren op een goedkope en duurzame manier te verbinden is sinds kort beschikbaar in de vorm van LoRaWAN en NarrowBand netwerken. Om de slimme machines de volgende stap te laten zetten, is een nóg sterker netwerk dan het huidige 4G netwerk nodig. NarrowBand-Internet Of Things (NB-IoT) is een zogenaamde Low Power Wide Area-techniek die op een efficiëntere manier dingen met internet verbindt. Hierover zullen we u later uitgebreider informeren.

Om onze klanten optimaal te blijven ondersteunen in hun zoektocht naar efficiency in hun werkprocessen zijn we drukdoende ons eigen IoT platform te bouwen, Montr Connected. Naar verwachting zullen we in de maand september een eerste toepassing van dit platform gaan lanceren. Een geïntegreerde veiligheidsvoorziening voor ambulante medewerkers. Hierover gaan we u over enkele weken nader informeren.

Met behulp van het IoT platform kunnen we echter ook andere werkprocessen ondersteunen. We kunnen alle denkbare sensoren aan ons platform koppelen en voor u integreren. Onderstaand hebben we enkele use cases voor u uitgewerkt.

Handhaving

Bij onderzoek in horeca kunnen bij overtredingen sensoren worden geplaatst om herhaling te voorkomen. Zo kunt u temperatuur sensoren in vitrines plaatsen om na te gaan of hygiene voorschriften nu wel worden nageleefd. Een andere mogelijkheid is om bij overtreding van de sluitingstijdenwet enkele sensoren in de betreffende horecagelegenheid te plaatsen om te controleren op herhaling.  Deze sensoren zijn goedkoop, lezen de waarden foutloos uit. Rapportage mogelijkheden zijn eindeloos en worden in overleg ingesteld. Zo kunnen de sensoren worden ingesteld dat ze enkel berichten verzenden wanneer vooraf bepaalde waarden worden overschreden. U kunt echter ook dagelijks een rapportage toegezonden krijgen.

De voordelen zijn groot. De effectiviteit en slagkracht van uw organisatie wordt door inzet van deze applicaties en sensoren aanzienlijk vergroot. Een sensor kan 24 uur per dag, 7 dagen per week een vooraf gedefinieerde situatie monitoren voor de fractie van de kosten die het nu kost om een medewerker éénmalig een controle bezoek te laten afleggen.

Sensoren zijn daarnaast goedkoop, afhankelijk van de gewenste functionaliteiten enkele tientallen euro’s. Verder gaan de batterijen lang mee, 6 – 12 maanden afhankelijk van de configuratie. En de sensoren zijn 24/7 verbonden met ons systeem, vandaar de naam Montr Connected.

Assetmanagement

Een andere mogelijkheid vormt het zogenaamde asset management. Hiervoor zijn nu veelal dure oplossingen op basis van gsm-technologie beschikbaar. Onze beacons zijn goedkoop, gaan erg lang mee en hebben een betere dekking dan de traditionele oplossingen. Hierdoor kunt u ook objecten koppelen aan het internet waar dit voorheen niet gebruikelijk was.

Denk bijvoorbeeld aan een grote kunstcollectie waar aan ieder collectie item een sensor kan worden toegevoegd. Deze kan temperatuur en luchtvochtigheid meten en enkel een signaal afgeven wanneer vooraf gedefinieerde waarden worden overschreden of wanneer een collectie item verplaatst wordt.

Maar sensoren kunnen ook aan afvalcontainers worden gekoppeld of aan andere objecten waarvan het een uitkomst zou zijn als de exacte locatie gemonitord kan worden en wanneer een signaal verzonden wordt dat het object verplaatst wordt.

Vervolg

De mogelijkheden zijn oneindig. Onze sensoren kunnen worden voorzien van accelerometers, hoogte- en drukte meter, temperatuur- en luchtvochtigheidsmeters enz. Door de sensoren te koppelen aan een LoRaWAN of NarrowBand netwerk is er ook sprake van een betere dekking dan het 4G netwerk. De sensoren zijn dus vrijwel altijd verbonden. Zelfs als ze in het water liggen of onder de grond. Uit recent onderzoek door het R&D bedrijf Tweetonig bleek in een testopstelling dat sensoren tot 40 cm onder de Rotterdamse klei verbonden bleven met het T-Mobile NarrowBand netwerk.

Nieuwsgierig naar de verdere ontwikkelingen en mogelijkheden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste updates.